Ta zdrowa sałatka z awokado smakuje rewelacyjnie. Robię ją ekspresowo z prostych składników

Dodano:
Sałatka z awokado i kurczakiem Źródło: Shutterstock / topotishka
Ta sałatka z awokado to bomba witaminowa i jednocześnie spora porcja białka. Jest idealna na sycącą, a lekką kolację.

Sekretem tej sałatki jest połączenie kremowego awokado i wędzonej piersi z kurczaka. Takie mięso zawiera aż 30 g białka w jednej porcji (porcja to 100 g), dlatego po ten przepis mogą śmiało sięgać osoby na dietach wysokobiałkowych i niskowęglowodanowych. Nie bez powodu mówi się też o tej sałatce z awokado – keto sałatka. Dzięki awokado sałatka jest także źródłem zdrowych tłuszczów.

Jak zrobić sałatkę z awokado i kurczaka?

Ta prosta keto sałatka to same pyszne i zdrowe składniki. My proponujemy, aby dodać do niej wędzoną pierś z kurczaka, ale może to być również wędzone udko, a w wersji mniej kalorycznej, także mięso z kurczaka gotowane.

Tak naprawdę wystarczy pokroić wszystkie składniki, wymieszać, skropić odrobiną dobrej oliwy oraz sokiem z cytryny i pyszne, kolorowe i zdrowe danie jest gotowe. Wszystko zajmie ci nie więcej, niż 10 minut.

Przepis: Sałatka z awokado i kurczaka

Szybka i zdrowa sałatka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
730 w każdej porcji

Składniki

  • 2 awokado
  • 1 wędzona pierś z kurczaka
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój awokado, jabłko, selera naciowego. Posiekaj pietruszkę.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj składniki, dodaj oliwę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

Sałatkę można jeść samodzielnie, bez żadnych dodatków, w takiej wersji jest najzdrowsza. Ale możesz podać do niej również kromkę dobrego pieczywa, grzanki czosnkowe albo zawinąć sałatkę w placek tortilli.

Inne pomysły na keto sałatkę z awokado i kurczakiem

Skład sałatki możesz modyfikować w zależności od potrzeb i własnych upodobań. Zamiast oliwy możesz dodać do niej majonez, wówczas sałatka będzie bardziej zawiesista i jeszcze bardziej sycąca.

Do sałatki można dodać także jajka lub ser mozzarella. Pasują tu także inne warzywa, np. kolorowa papryka, zielone liście szpinaku baby, roszponka, rukola, starta lub pokrojona w cienkie paski marchewka, pomidorki koktajlowe czy świeży ogórek. Oprócz jabłka do sałatki możesz także dorzucić garść czerwonych pestek granatu albo wyfiletowane (obrane z białych błonek) kawałki pomarańczy lub mandarynek. Gotową sałatkę można posypać posiekanymi orzechami lub nasionami sezamu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...